Feljelentés

Ügyvéd Budapest

FELJELENTÉST SZERETNE TENNI, VAGY A FELJELENTÉSÉT ELUTASÍTÓ HATÁROZATOT PANASZOLNÁ MEG?

A feljelentés nagyon fontos mozzanata lehet a büntetőeljárás megindításának, a helytelen megfogalmazása pedig indoka lehet annak, hogy az eljárást a nyomozó hatóság ne indítsa el, vagy az eljárást idő előtt megszüntesse.

Feljelentést sokféleképpen lehet tenni, például névtelenül telefonon, a rendőrségen személyesen szóban (amit általában több órás várakozás előz meg), de akár megteheti írásban is gyakorlott büntetőjogász segítségével, sértetti képviselő útján.

Nem ritkán előfordul, hogy azért kell feljelentést tenni, hogy a félreértéseket elkerüljük, és a feljelentő későbbi büntetőjogi felelősségre vonását megelőzzük az adott cselekmény kapcsán.

De hogyan kell feljelentést tenni? El szeretné kerülni, hogy valakit hamisan vádoljon bűncselekmény elkövetésével?

Először is nem árt tisztában lenni azzal, hogy a feljelenteni kívánt személy magatartásával pontosan milyen bűncselekményt követett el. Mi az adott bűncselekmény pontos törvényi tényállása, és mik azok a tényállási elemek, amelyeket az elkövetőnek meg kellett valósítania, mik a bizonyítandó tények amelyek nélkülözhetetlenek a büntetőjogi felelősségre vonás érdekében.

Az írásban megtett feljelentésnek számos előnye és hátránya van. Előnye, hogy van ideje végiggondolni a történteket, pontosan fogalmazva, a részletekre kitérve megírni, mellékletként csatolni a rendelkezésre álló bizonyítékokat, megjelölve az esetleges tanúkat, vagy megjelölni, hogy a nyomozóhatóság a bizonyítékokat honnan tudja beszerezni, ezzel segítve a nyomozást, illetve alátámasztva a feljelentése okszerűségét. A pontosan, jól megfogalmazott lényegre törő feljelentéssel időt és akár pénzt is megtakaríthat.

Azonban hiába követtek el az Ön sérelmére bűncselekményt, ha nem tudja megfelelően előadni a tényeket. Ha nem kellően körültekintő, ha nem megfelelően fogalmaz – mert úgy gondolja a szavaknak nincs nagy jelentősége -, ha nem ismeri a vonatkozó jogszabályokat könnyen előfordulhat, hogy feljelentése nem ér célt, az büntetőeljárás meg sem indul, a feljelentését a nyomozóhatóság elutasítja.

A rosszul megfogalmazott feljelentésnek – lehet az szóban vagy írásban – a következménye súlyosak lehet az Ön számára. Vagyon elleni bűncselekmények esetében súlyos milliókat veszíthet a kezdeti hanyagsága miatt. Gyakran előfordul, hogy ha nem állapítják meg az elkövető büntetőjogi felelősségét az általa okozott kárt, a károsult jogi úton nem követelheti, behajtani sohasem tudja.

Ne kövessen el ilyen hibát! Ha fontos Önnek az ügye, ha forduljon gyakorlott, büntetőjogban jártas ügyvédhez, keresse fel a  Vidákovics Ügyvédi Irodát. Konzultáljon gyakorlott büntetőjogásszal és az eredmény nem marad el!

 

 

 

 

Lépjen kapcsolatba dr. Vidákovics Béla Zsolt védőügyvéddel.

Határozott Büntetőjogi Védelem Vidákovics & Partners Búntetőjogi Ügyvédek.

Büntetőjogi Ügyvéd

Szerző: Béla Zsolt dr. Vidákovics
Vidákovics Ügyvédi Iroda a Google+-on

Készen áll arra, hogy megkezdjük a védekezést?
Hívja most a (+36) 30 357-2124-es telefonszámot
és kérjen
konzultációs időpontot dr. Vidákovics Béla Zsolt ügyvéddel.

 

Privacy Preference Center