VÁLÓPERES ÜGYVÉD BUDAPEST
Vidákovics & Partners Ügyvédi Iroda Budapest

CSOK válás esetén: mik a lehetőségek?

Évente tizenötezer házasság ér véget válással. A lelki és érzelmi nehézségeken túl a vagyon vagy épp a hitelek megosztása is feladat ezekben az esetekben. 

CSOK válás esetén: mik a lehetőségek?

Sőt a felvett családtámogatásokkal is foglalkozni kell, ha véget ér a házasság, hiszen ezek is közös ügyek. A CSOK válás esetén ugyanis tartozássá, a kedvezményes hitel piaci hitellé válhat, jelentős plusz költséget róva a családokra. 

Mit vállalnak a házastársak, amikor felveszik a CSOK-ot?

A CSOK, ahogyan a neve is mutatja a családok otthonteremtését hivatott támogatni. Ennek megfelelően a gyermeket nevelő házaspárok és egyedülállók igényelhetik. Illetve arra is van lehetősége az életüket hivatalosan is összekötő pároknak, hogy a gyermekek megszületése előtt vegyék fel a támogatást. Ilyenkor vállalják, hogy a szabályozásban meghatározott határidőn belül megszületnek az utódok. Jelentős összeghez akár húsz millió forinthoz is hozzá lehet jutni ilyen módon.

A fentiekből jól látszik, hogy a CSOK célja az, hogy a gyermekvállalásnak ne legyen akadálya, ha a fiatal házasok nem tudják önerőből megteremteni saját otthonukat. Ezért cserébe azonban 10 évre el kell köteleződniük. Nemcsak egymás mellett, hanem a választott ingatlan mellett is, hiszen a támogatással vásárolt lakásnak vagy háznak a pár tulajdonában kell maradnia. Az állam jelzálogjogot és elidegenítési tilalmat jegyeztet be ezekre. Azaz évekig nem lehet sem eladni, sem kiadni a CSOK-kal vásárolt ingatlant.

Sőt! A gyermekeknek, akikre az igénylés épült ott kell lakniuk és lakcímüknek is az adott ingatlanba kell lennie. Amennyiben ezek nem teljesülnek a CSOK válás esetén visszajár az államnak.

Összefoglalva: amikor a CSOK-ot igénybe veszi egy pár, akkor vállalják, hogy 4-8 vagy épp 10 éven belül a vállalt és már megszületett 1-2-3 gyermekkel együtt, a támogatás segítségével megvásárolt, felújított vagy kibővített ingatlanban fognak lakni 10 évig. 

Ezek a vállalások vonatkoznak azokra is, akik az állami támogatás mellett a családok otthonteremtéséhez kialakított, kedvezményes hitel konstrukciót veszik igénybe. Tíz plusz tíz millióról szoktak beszélni, ez a tíz milliós támogatás mellé igényelhető tíz milliós, három százalékos kamatozású ingatlanvásárlásra felhasználható hitel. Ezt a hitelt is érinti, érintheti az, ha a házastársak úgy döntenek, hogy válnak.

Vagyis a CSOK válás esetén a támogatás és a felvett, kedvezményes hitel törlesztésében is okozhat problémákat, plusz terheket a családnak. 

Mikor és hogyan kell visszafizetni a CSOK támogatást válás esetén?

Akkor mikor a támogatási szerződést aláírja valaki a fent leírtakkal tisztában kell lennie. Ugyanakkor azt tapasztaljuk, hogy sokan nem vagy nem eléggé tekintik át, azokat a következményeket, melyek a feltételek megváltozása esetén sújtják őket. A CSOK válás esetén ugyanis terheket ró a felekre. A házasság felbontását a kormányhivatal felé jelezni kell és tisztázni, hogy mely támogatásokat és milyen összegben kell visszafizetni. Több tényezőtől is függ, hogy pontosan mennyit kell megtéríteni. 

Nézzük először a támogatást, melyet a még meg nem született gyermekekre is igénybe lehet venni. Ha vállalt a pár közös csemetéket, ám azok nem születtek meg, de ők elválnak, akkor a "megígért" gyermekek után felvett támogatást, plusz a büntető kamatot vissza kell fizetni az államkasszába.

Hogyan is fest ez a gyakorlatban? Nézzünk egy példát, így jobban érthető a rendszer működése. Tegyük fel, hogy a pár 3 gyermeket vállalt, újépítésű lakást vásárolt, ám öt év múlva, két gyermekkel beadják a válást kezdeményező keresetet. Itt először is a két és a három gyermek után járó támogatás közötti különbséget fogja visszakérni a kormányhivatal.

Nézzük mennyi is a visszatérintendő CSOK válás esetén ebben a példában összegszerűen? Igényelt a pár tíz millió forintot, ami három gyerek után jár. Két gyermek meg is született a házasságban, így a támogatásból 2,6 millió forint jár nekik. 7,4 millió azonban nem, ezt vissza kell fizetni. A 7,4 millióra azonban kamatot is fizetni kell. Méghozzá a normál, ebben az időszakban alkalmazott, a Ptk-ban rögzített, késedelmi kamat ötszörösével (maximum öt százalék) fog számolni a kormányhivatal, amikor a visszajáró összeget kalkulálja. Ebben az esetben 9,6 millió forint lesz az, amit a bontóper lezárása után ki kell fizetnie a feleknek 60 napon belül. Ráadásul az ebben az esetben elengedett vagyonszerzési illetéket is ki kell fizetni a NAV-nak. 

Csok hitel és a válás

A támogatás mellett a kedvező kamatozású hitel is érintett egy válás esetén. Itt ugyanis arról van szó, hogy az állam fizeti a család helyett a piaci alapú kamat és a három százalékos kamat közötti különbséget. Mivel a kedvezményre nemcsak a hitelbírálat idején, hanem a futamidő alatt végig jogosultnak kell lenni, ezért a válás jelentősen megnövelheti a lakáshitel törlesztőrészletét, a kamatváltozás miatt. Erre is vonatkozik a 60 napos határidő. Ugyanakkor a kormányhivatal adhat részletfizetésre lehetőséget, amennyiben ezt meg tudja indokolni a fizetésre kötelezett. 

Mikor nem kell visszafizetni a CSOK-ot?

Persze vannak olyan esetek, amikor nem kell visszafizetni a támogatást. A CSOK esetében az egyik szülő, vagy két gyermek betegsége miatt el is engedhetik a visszafizetést.  Abban az esetben, ha a vállalt gyermekek már világra jöttek (vagy már eleve megvoltak az igényléskor), és a válás után továbbra is a támogatással vásárolt ingatlanban fognak élni valamelyik szülővel, akkor sincs az állam felé visszafizetési kötelezettsége a szülőknek. Ehhez azonban az kell, hogy meg tudjanak állapodni a felek a gyermekek elhelyezése és az ingatlan sorsa felől. 

Egészen más akkor a helyzet, ha a vagyonmegosztást úgy kívánják megoldani a felek, hogy eladják a közös tulajdonú, CSOK segítségével vásárolt ingatlant. Ebben az esetben ugyanis vissza kell fizetni a teljes összeget, hiszen nem teljesül a vállalt elidegenítési tilalom. A feleknek egyenlő arányban kell szerepet vállalni a visszatérítésben, kivéve ha ettől eltérően állapodnak meg. Vagyis a válási procedúra során született megegyezés ezt is befolyásolhatja. A CSOK válás esetén tehát szinte minden esetben feladatot ad a feleknek, hiszen a vagyon mellett a kötelezettségek elosztásáról is meg kell egyezni. (További hasznos cikkeink a témában: vagyonmegosztás válás esetén, házassági vagyonjogi per)

A falusi CSOK ebből a szempontból nem tér el a “sima” CSOK-tól. A falusi CSOK esetében csak az igényelhető összeg, a felhasználás módja és az ingatlan földrajzi helye speciális. A feltételek ugyanazok és ugyanúgy hosszútávon teljesülniük kell, mint a CSOK más eseteiben. 

Nagy segítség a felkészült ügyvéd

A válást lezáró megállapodás során a fent említett következményekkel számolni kell. Egyszerűbb és gyorsabb lehet ennek a megállapodásnak a megszületése, ha a felek már a házasságkötés előtt írásba foglalták azokat az elveket, melyek mentén eljárhatnak válás esetén. A házassági vagyonjogi szerződés ugyanis nemcsak az együttélés ideje alatt szerzett vagyon megosztásáról, hanem a támogatásokról, az ingatlanokról is rendelkezhet. Amennyiben nincs ilyen megállapodás, akkor a válási procedúra során kell megszületnie a felek közötti egyezségnek.

A tárgyalásban komoly segítség egy külső, a jogi lehetőségeket és a bevált gyakorlatokat jól ismerő ügyvéd. Nemcsak időt takaríthat meg, de pénzt és sok feszültséget is megspórolhat egy szakember. 

Vita esetén, ha a felek nem tudnak megegyezni a vagyonmegosztás kérdéseiben, még fontosabb, hogy olyan válóperes ügyvéddel vágjanak bele a peres eljárásba, aki tisztában van azzal, hogy a CSOK válás esetén hogyan viselkedik. 

DR. VIDÁKOVICS BÉLA ZSOLT ÜGYVÉD

Megromlott a házassága? A Vidákovics & Partners válópere szakosodott válóperes ügyvédei együttesen több mint 40 év családjogi területen szerzett tapasztalatával magabiztosan nyújtunk határozott képviseletet ügyfeleink számára. Legyen Ön is részese annak a sikernek, amit elérhetünk az Ön ügyében is.

Ha ismerni szeretné a valós lehetőségeit, vagy határozott polgári jogi képviseletre vágyik, hívja most a (+36) 30 357-2124-es telefonszámot és kérjen konzultációs időpontot dr. Vidákovics Béla Zsolt ügyvéddel.

BÜNTETŐJOGI ÜGYVÉD BUDAPEST

Jogi tanácsadás. Ügyvédünk már a kezdeti konzultáción használható tanáccsal láthatja el. Hívjon fel most!

VÁLÓPERES ÜGYVÉD BUDAPEST

Megromlott a házassága? Határozott képviseletet biztosítunk. Forduljon hozzánk bizalommal!

Jogi szótár

Tájékozódjon családjogi, vagyonjogi és válóperes témájú kérdésekben szakértő szerzőink cikkeiből!
Vegye fel a kapcsolatot dr. Vidákovics Béla Zsolt válóperes ügyvéddel a szövegre kattintva és kérjen konzultációs időpontot. Vagy hívja a +36 30 357 2124-es számot! A telefonszámra koppintva a szám bekerül mobiltelefonja tárcsázójába.

Ügyvédeink az Ön Rendelkezésére Állnak

Hívjon minket, vagy töltse ki az alábbi űrlapot a védelem megkezdéséhez.

LÉPJEN KAPCSOLATBA ÜGYVÉDÜNKKEL!

GYEREKTARTÁS
Hogyan lehet befolyásolni a gyerektartás összegét? Mi eláruljuk Önnek!
LÁTHATÁSI JOG
Hogyan tarthatja a gyermek a különélő szülővel a kapcsolatot? A részletekért kattintson!
GYERMEKELHELYEZÉS
Kérjen profiktól tanácsot a szülői felügyeleti jog gyakorlása szabályozásának kérdésében!
VÁLÓPER
A legkeményeb válóper is csuklógyakorlat számunkra!
Vidákovics & Partners Ügyvédi Iroda Budapest
MARADJON KAPCSOLATBAN VELÜNK

VIDÁKOVICS ÜGYVÉDI IRODA

1132 Budapest, Váci út 28. II. emelet 5. ajtó

Kapucsengő: 16

+36 (30) 357-2124

Ezt a honlapot a Budapesti Ügyvédi Kamarába bejegyzett Vidákovics Ügyvédi Iroda tartja fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, amely az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a Magyar Ügyvédi Kamara honlapon találhatók. 

A honlapon található információk kizárólag általános tájékoztatás céljából szolgálnak, nem minősül jogi tanácsadásnak.

© 2017 – 2020 Minden jog fenntartva.
phone-handsetcrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram