Ügyvédeink az Ön Rendelkezésére Állnak

Hívjon minket, vagy töltse ki az alábbi űrlapot a védelem megkezdéséhez

Intézkedések

Készen áll arra, hogy megkezdjük a védekezést? Hívja most a (+36) 30 357-2124-es telefonszámot és szerezzen konzultációs időpontot egy profi büntetőjogi ügyvéddel.

Az intézkedések a büntetésekhez képest kiegészítő jellegűek, és elsősorban arra szolgálnak, hogy adott elkövetőt távol tartsanak, elrettentsenek a további bűncselekmény elkövetésétől (speciális prevenció), ezzel a társadalom védelmét is szolgálják. Az intézkedések alkalmazásának feltétele, a Büntető Törvénykönyvben szabályozott törvényi tényállás szerinti cselekmény megvalósítása. Egyes intézkedések alkalmazásának nem akadálya, ha az elkövető a gyermekkor, vagy kóros elmeállapot miatt nem büntethető, abban az esetben is alkalmazhatóak, ezek az elkobzás, a vagyonelkobzás, az elektronikus adat végleges hozzáférhetetlenné tétele és a kényszergyógykezelés. A megrovást, a próbára bocsátást kizárólag az elkövető bűnösségét megállapító ítéletben lehet elrendelni. Fontos különbség a büntetések és az intézkedések között, hogy az intézkedések nem eredményezhetnek büntetett előéletet.

Intézkedések Btk. 63.

Btk. 63. § (1) Intézkedések
a) a megrovás,
b) a próbára bocsátás,
c) a jóvátételi munka,
d) a pártfogó felügyelet,
e) az elkobzás,
f) a vagyonelkobzás,
g) az elektronikus adat végleges hozzáférhetetlenné tétele,
h) a kényszergyógykezelés,
i) a jogi személlyel szemben alkalmazható büntetőjogi intézkedésekről szóló törvény szerinti intézkedések.

(2) A megrovás, a próbára bocsátás és a jóvátételi munka önállóan, büntetés helyett alkalmazható.

(3) A pártfogó felügyelet büntetés vagy intézkedés mellett alkalmazható. Kiutasítás mellett nem rendelhető el pártfogó felügyelet.

(4) Az elkobzás, a vagyonelkobzás és az elektronikus adat végleges hozzáférhetetlenné tétele önállóan, és büntetés vagy intézkedés mellett is alkalmazható.

Vegye fel a kapcsolatot Dr. Vidákovics B. Zsolt ügyvéddel és kérjen konzultációs időpontot.

 

Ügyvédeink az Ön Rendelkezésére Állnak

Hívjon minket, vagy töltse ki az alábbi űrlapot a védelem megkezdéséhez