Állatkínzás Btk. 244.

Büntető Ügyvédi Budapest

Állatkínzás elkövetésével vádolják, vagy az Ön kedvencét kínozta meg valaki? Határozott büntetőjogi képviseletre van szüksége? A Vidákovics & Partners büntetőjogra szakosodott, tapasztalt ügyvédei segítséget nyújtanak önnek a büntetőeljárás minden szakaszában annak érdekében, hogy kihozzák az Ön ügyéből is az elérhető legjobb eredményt.

Állatkínzás Btk. büntetőjogi meghatározása

Btk.  244. § (1) Aki
a) gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza,
b) gerinces állatát vagy veszélyes állatát elűzi, elhagyja vagy kiteszi,
vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha az állatkínzás
a) az állatnak különös szenvedést okoz, vagy
b) több állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza.

EBD 2015.03.B11: Bhar. II. 637/2013. Nem valósul meg az állatkínzás, ha a terhelt olyan módon öli meg az állatokat, amely a háztáji gazdaságokban a baromfi levágásának tipikus módja [1978. évi IV. tv. 266/B. § (1) bek. a) pontja].

EBD 2014.07.B8: Nagykanizsai Járásbíróság 4. B. 282/2011. I. Az állatkínzás bűntette passzív magatartással, az állat életfeltételeiről való gondoskodás elmulasztásával is elkövethető [2012. évi C. törvény (továbbiakban: Btk.) 244. § (1) bek. a) pont, (2) bek. a)-b) pont; 1998. évi XXVII. tv. 4. § (1) bek.].

BH+ 2013.9.364: Kúria Bfv. I. 1546/2012. Az állatkínzás vétsége miatt – minthogy közrend elleni bűncselekményként szabályozott, passzív alanya nincs, és a törvényi tényállás eredményt sem tartalmaz – pótmagánvádnak nincs helye [1978. évi IV. tv. 266/B. §, Be. 2. §, 51. §, 199. § (2) bek., 332. § (1) bek. d) pont].

BH 2011.12.331: Legf. Bír. Bfv. II. 1024/2010. I. Állatkínzás vétségénél gerinces állattal szemben annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozó bánásmód hosszabb ideig tartó, folyamatos magatartást jelent, a törvényi tényállás e fordulata egyszeri eseti jellegű tevékenységgel nem valósul meg [Btk. 266/B. § (1) bek. a) pont 2. ford].

BH 2011.8.217: Legf. Bír. Bfv. I. 1180/2010. Az állatkínzás vétsége vadászattal csak akkor követhető el, ha a felhasznált vadászati eszköz a vadászatról és a vadgazdálkodásról szóló törvény fogalma meghatározása szerint tiltott vadászati eszköznek minősül [Btk. 266/B. § (2) bek.; 1996. évi LV. tv. 68. § (1) bek.].

Ha Önt bűncselekmény elkövetésével vádolják akkor tapasztalt védőügyvéd segítségére van szüksége. Ne habozzon! Vegye fel dr. Vidákovics Béla Zsolt ügyvéddel a kapcsolatot.

A Vidákovics & Partners büntetőjogra szakosodott ügyvédei határozott büntetőjogi védelmet nyújtanak ügyfeleik számára a legisebb vétségektől a legsúlyosabb akár tényleges életfogytig terjedő szabadságvesztéssel büntetetndő cselekémnyekig. Mit ér egyetlen ember egy jólképzett csapattal szemben? Próbálja ki és meglátja?

Büntető Ügyvéd

Szerző: Béla Zsolt dr. Vidákovics
Vidákovics Ügyvédi Iroda a Google+-on

dr. Vidákovics Béla Zsolt ügyvéd

dr. Vidákovics Béla Zsolt ügyvéd

Ha őrizetbe vették hozzátartozóját, akkor sürgősen büntetőjogra szakosodott, tapasztalt ügyvéd segítségére van szüksége, hogy elkerülje a letartóztatást!

Ne késlekedjen! Lépjen kapcsolatba dr. Vidákovics Béla Zsolt védőügyvéddel.

BÜNTETŐJOGI ÜGYVÉD BUDAPEST

Jogi tanácsadás. Ügyvédünk már a kezdeti konzultáción használható tanáccsal láthatja el. Hívjon fel most!

VÁLÓPERES ÜGYVÉD BUDAPEST

Megromlott a házassága?Határozott képviseletet biztosítunk.

BTK KERESŐ SZOLGÁLTATÁS

Vegye igénybe jogi kereső szolgáltatásunkat! 

Vegye fel a kapcsolatot dr. Vidákovics Béla Zsolt büntetőjogi ügyvéddel a szövegre kattintva és kérjen konzultációs időpontot. Vagy hívja a +36 30 357 2124-es számot! A telefonszámra koppintva a szám bekerül mobiltelefonja tárcsázójába.